Jedi kasztok

Go down

Jedi kasztok

Témanyitás by Mace Windu on Kedd Május 16, 2017 1:03 pm

Jedi Védelmező


Ha többre tartod a hőstetteket az egy helyben álldogálásnál, könnyen lehet, hogy a jedi védelmezők útját kell járnod. Noha nem célom becsmérelni konzuljaink és őrszemeink munkáját, tény, hogy mi védelmezők alkotjuk az első védvonalat a Köztársaság elpusztítására törő ellenségek ezreivel szemben.

A védelmezők a legrégebbi jedi lovagok örökösei. A tythoniak első csoportja azzal a határozott céllal hagyta maga mögött hazáját, hogy biztonságossá teszi az ártatlanok számára a galaxis vad határvidékét és ezért dolgozunk mi is mind a mai napig. A Rend ezen ágát azonosítják a leggyakrabban a fénykardokkal is. A fénykard egyszerre fegyverünk és jelképünk.

Ha úgy döntesz, hogy jedi védelmező leszel, minden szabad órádat az edzés emészti majd fel. Időbeosztásod többé nem a mestered kívánságától függ, vagyis saját felelősséged, hogy elhanyagolod-e a gyakorlást. Én minden nap fordítok egy órát futásra, egyet a fegyvertelen harci technikák fejlesztésére, egyet pedig fénykard-kadenciákra vagy vívásra.

Bizonyos értelemben mi alkotjuk a Köztársaság rendőrségét is, amennyiben felelősek vagyunk a béke fenntartásáért és a törvényszegők feltartóztatásáért. Különösen nagy jelentősége a védelmezők szolgálatainak a Külső Peremvidék és a Vad Űr világain, ahol a helyi biztonsági erők kevéssé képesek uralni a helyzetet, és a lakosoknak szükségük van a megmentőkre.

A jedi védelmezők általában kék pengéjű fénykardot viselnek, noha erre senki nem kötelezi őket, inkább csak a testvériségüket jelzik vele. Olyan fénykardot forgatsz, amilyet szeretnél, habár abban biztos vagyok, hogy a padavanként épített fegyveredet le akarod majd cserélni. Harcosok vagyunk, így a pengénk sokat lesz használatban!

Ha védelmezők közé állsz, rengeteg irányba haladhatsz tovább. A háborúnak számos ormája ismeretes, és egyetlen jedi sem lehet mindegyikben a legjobb.

JEDI BÉKEFENNTARTÓK:
A biztonság és a rendfenntartás ügyére specializálódott jedi békefenntartók alkotják a Rend egyik legrégebb óta létező csoportját. Noha kivétel nélkül kitűnő harcosok, általában nem az ütközetek frontvonalában küzdenek - tömeg kezelésre, gyanúsítottak letartóztatására és a fenyegetésekkel való leszámolásra képzik ki őket, hogy megelőzzék az erőszakos cselekményeket. Békefenntartók akkor állomásoznak köztársasági világokon, ha a bolygó kormányzója felkéri őket, hogy segítsék a helyi rendfenntartó erők és milíciák munkáját.

A TEMPLOM IZTONSÁGÁGI SZOLGÁLATA:
A Coruscanton békefenntartónak lenni egyet jelent a Templom biztonsági szolgálatában végzett munkával. Ezek a jedik a Rend központjára és annak környékére felügyelnek, hogy távol tartsák a területről a furcsa szerzeteket, fanatikusokat, és felfegyverzett radikálisokat. A Templom biztonsági szolgálatának soraiba tartoznak a főbejáratra vigyázó jedi kapuőrök és a jedi martalócok is, akik gyakran már hatalmas termetükkel elijesztik a bajkeverőket.

JEDI VADÁSZPILÓTA:
A Jedi Csillagvadászflotta mesterpilótaként is ismert tagjai vezetik a Delta-7 Aethersprite-osztályú könnyű elfogót. A vadász a korát meghaladó fejlettségű, kifinomult fegyverekkel felszerelt gyártmány volt, de gyártása is nagyon költséges volt. A hajó két iker lézerágyúval volt felszerelve és egy sor fejlett szenzor valamint kommunikációs eszköz tartotta a pilótát jól felkészülten tűzharcban és békeidőben is egyaránt. A jedi vadászpilóták csata közben csakis reakcióidejük javítására, precízebb célzásra és éberségük növelésére használják az Erőt, az ellenfél érzékelésének elhomályosítására soha. Mesterpilóták vagyunk, nincs szükségünk ilyen trükkökre.

KARDVÍVÓ OKTATÓK (csak engedéllyel):
A fénykard Rendünk identitásának kulcseleme. A beavatottaknak abban a pillanatban elkezdjük oktatni a kardforgatást helyes technikáját, amikor lábra állnak, és ez a tanulási olyamat tulajdonképpen nem is ér véget addig, amíg a jedi eggyé nem válik az Erővel. Ebből világosan látszik, hogy a kardvívó oktatók a Jedi Rend legfontosabb tagjai közé tartoznak. De lassan a testtel, még ha érdekesnek is tartod ezt a pályát! Erre a területre csak azután specializálódhatsz, hogyha bebizonyítod rátermettséged a csatatéren. A konzulokkal ellentétben nem nagyon hiszünk az élethosszig tartó tanári karrierben, és a kardvívó oktatók ennek megfelelően elesett ellenfelek százairól tanúskodó harci sérüléseket viselnek a testükön. Noha amikor csak lehetséges, a Jedi Rend kerüli az alkalmazását, néha muszáj erőszakhoz folyamodni. Ennek fényében pedig ki rendelkezik a harcművészet oktatáshoz szükséges képességekkel - a diplomata vagy a harcos?

AZ EGZOTIKUS FEGYVEREK SZAKÉRTŐI (csak engedéllyel)
Néha elsődleges fegyverünk a fénykard, nem ez az egyetlen harci eszköz áll a jedik rendelkezésére. A csillagvadász például a jedi mesterpilóták speciális fegyvere, de a Rend tagjai számos más eszközt is alkalmaznak különleges küldetéseiken, vagy annak érdekében, hogy kiaknázzák egyedi képességeiket. Az egzotikus fegyverek szakértői kevesen vannak a jedi védelmezők között, de nagy tisztelet övezi őket, mert bonyolult ezoterikus tanokban járatosak. A címet azzal érdemelheted ki, ha az alábbiak közül bármelyiket mesteri szinten használod:
- A kétpengéjű fénykard vagy fénylándzsa speciális harci technikákat igénylő fénykardváltozatok. Mesterei néha energiapengenélküli botokat is forgatnak, amelyek készülhetnek fénykardal sem roncsolható fémből, de lehetnek az Erő segítségével ellenállóbbá tett egyszerű fabotok is.
- A korbácsokat előállíthatják bőrből, drótból, kötélből, és működhet energianyalábokkal is - ezek a fénykorbácsok. Szakértőik a kar és a láb gúzsbakötésére használják őket, így fegyverezve le vagy kényszerítve földre ellenfeleiket.
- A buzogányok egy markolatból, és a kötéllel vagy lánccal hozzárögzített, nehezékkel ellátott golyóból álló fegyverek. Forgatásukat nehéz elsajátítani, de értő kezekben a golyó csontokat törhet, a lánc mozgásképtelenné teheti az ellenfelet, a - gyakran pengével is kiegészített- markolat pedig közelről is sérüléseket okozhat.
- A jedik ritkán használnak nagy hatótávolságú fegyvereket, de eredendően semmi szégyellni való nincs benne, ha te távolról csapsz le - azt ugyanakkor el kell fogadnod, hogy a társaid folyamatosan kíváncsiskodnak majd. A sugárvetőkre specializálódott jedik  látásukat élesítik és a leadott lövéseket irányítják az Erő segítségével. A Templom mesterlövészei többnyire fénykardjukat használják nagy hatótávolságú fegyverként, a célpontot messziről indított, de precíz hajításokkal semlegesítik.
- A jedik testüket is használhatják fegyverként. A Bakuuni Kéz technikáját alkalmazó harcművészek kezük, lábuk és alkarjuk erejét növelik z Erő segítségével, amikor eszköz nélkül sújtanak le. A Bakuun-mesterek egyetlen csapással képesek porrá törni a követ.


Jedi Konzul


A jedik útját a harmónia, az erőszak kerülése és az a törekvés jellemzi, hogy egyesítse az élőlényeket az Erő békességében. A gonoszság feltartóztatásához szükség van a védelmezőkre is, de a Kódex alapelveit a konzulok juttatják érvényre.

A legnagyobb tiszteletnek örvendő, mesteri rangot viselő jedi konzulok a Békéltető Tanács tagjaiként teljesítenek szolgálatot, amely a Köztársaságon belüli és azon kívüli államalakulatokkal folytatott tárgyalásokért felel. Testületünk nem a Szenátust helyettesíti. Valójában a Szenátus rendelkezik velünk. Minthogy azonban ismerjük az Erőt, olyan egyedi nézőpontot képviselünk a konfliktusok megoldásában, amely biztosítja a galaxis hosszú távú stabilitását.  

Míg a Nagytanács a Főkancellárnak jelent, a Békéltető Tanács gyakran működik együtt a Köztársaság Diplomáciai Testületével. A jedik neve egybeforrt a Köztársasággal, ezért egyáltalán nem szokatlan, ha az újonnan megismert idegen fajok ragaszkodnak hozzá, hogy velünk tárgyaljanak a galaktikus közösséghez való csatlakozásukról. A jedi konzulok a galaxis összes lakóját segítik és szolgálják politikai ügyekben és a konfliktusok feloldásában. Noha az Erő jelentős szerepet játszik abban, hogy hatékonyan tudjunk működni, és hasznos a csalások leleplezése során is, háborúban álló feleket békeszerződés aláírására kényszeríteni vele visszaélés a jedik hatalmával.

Tárgyalás lebonyolítása mellett a jedi konzulok kutatnak és tanítanak is. Sokukkal lehet találkozni a Coruscanton, ahol az Archívum terjedelmes adatgyűjteményével dolgoznak, míg mások olyan információs központokban teljesítenek szolgálatot, mint az Obroa-skai és a Telos.

A jedi konzul ismertetőjegye, hogy behatóan tanulmányozza az Erőt. Legjelesebbjeink a bölcs mester titulust viselik. A legnagyobb gyógyító, látnokok és próféták mind a mi sorainkból kerülnek ki. Kényszerhelyzetben a konzulok kitűnő harcosok is lehetnek, de valószínűbb, hogy olyan Erő-képességekre hagyatkoznak, mint az elme befolyásolása vagy a telekinézis, mintsem hogy fénykardot suhogtassanak. Noha kivétel nélkül hordanak maguknál fegyvert, amelynek általában zöld a pengéje, az többnyire övükön lóg.  

Ha a jedi konzulok pályafutását választottad, kiemelkedő empatikus képességekkel rendelkezel, és szorosan kötődsz az Erőhöz. Karriered során életek ezreit teszed majd jobbá cselekedeteiddel.

JEDI LÁTNOK (csak engedéllyel):
A konzulok közé tartoznak a jedi látnokok is. Én magam is ezt a hivatást választottam, így alaposan ismerem. Akik látnokká válnak, ráhangolódnak az Egyesítő Erő magasabb rendű működésére, és képesek érzékelni, hogyan szövi koherens és lélegzetelállító hálózattá a teret és az időt. A látnokok hallják az Erő hangját, és érzékelik az akaratát. Nagy távolságból is látják az eseményeket, és látomásaik vannak a múltról és jövőről egyaránt. Egyes látnokok, akiket jedi prófétákként emlegetünk, különös tehetséggel bírnak a történések előrejelzésében. Jóslataikat holokronjaink őrzik. Rendünk legnagyobb kincse, hogy a jedi látnokok ilyen különleges kapcsolatot tartanak fenn az Egyesítő Erővel. Katonákat, harcművészeket és pilótákat más, jelentős hatalmakkal rendelkező csoportok is fel tudnak vonultatni - de kik mondhatják el magukról a jediken kívül, hogy teljes valójában képesek érzékelni a létezést.

JEDI GYÓGYÍTÓK:
Amíg a látnokok az Egyesítő Erővel kialakítaott kapcsolatukat hasznosítják, a jedi gyógyítók a Élő Erővel lépnek érintkezésbe, hogy megmentsék a haldoklók életét, és meggyógyítsák a fertőzötteket. Szoros együttműködésben dolgoznak az Egészségügyi Testülettel, de (ellentétben az ott szolgáló jedik többségével, akik a padavani státuszt sem érték el) mindannyian teljes jogú lovagok és mesterek. Vezetői minőségükben a Templom korházának működését felügyelik, illetve gyógyszerekkel kereskednek a Rhinnalhoz és a H'ratth-hoz hasonló világokon. Azonban a háborús időszakban a csatatereken is teljesíthetnek szolgálatot, mint szanitéc.  

JEDI KUTATÓK:
A jedi kutatók elméleti problémák megoldására és az Archívum adatállományainak fejlesztésére használják kivételes szellemi képességeiket. A soraikba tartozó specialisták közt találni matematikusokat, a hiperűrrel foglalkozó fizikusokat, csillagászokat és a nagyra becsült Bowspritz mesterhez hasonló biológusokat.

JEDI NAGYKÖVET:
A jedi konzulok szavakkal és ötletekkel csatáznak. Ez sehol nem nyilvánvalóbb, mint a nagyköveti pályára specializálódott körben. A jedik azóta híresek pártatlanságukról, hogy megismerték és átvették az igazságosság alapelveit a Caamas ősi filozófusaitól. A Jedi Kódex tanai is az elfogulatlanságon alapulnak: Nincs szenvedély, nyugalom van. Nincs káosz, harmónia van.
Ennek az attitűdnek köszönhető, hogy a Galaktikus Köztársaság legnépszerűbb képviselői a jedi konzulok, és sokan viselik közülük a jedi nagykövet címet az államalakulat bürokratikus rendszerében. A nagykövetek szorosan együttműködnek a kormányzati tisztviselőkkel, találkozóikon pedig a Köztársaság nevében lépnek fel. Ennek megfelelően a lehető legcivilizáltabb viselkedés az elvárás velük szemben.

JEDI DIPLOMATÁK:
A jedi diplomaták sokban hasonlítana a nagykövetekre, de lényegében többen vannak náluk, és aktívabb, kevésbé szimbolikus szerepet játszanak: ők dolgozzák ki a megállapodások részleteit, illetve ők tartják fenn az új galaktikus békét. Fontos tudniuk, hogy a diplomáciában a rugalmasság erősség. A merev fát gyökerestül kitépi az első szélvihar. Egy béketörvénybe iktatatásával a diplomata véget vethet az ellenségeskedésnek, s életek milliárdjait mentheti meg -  ez pedig akkora diadal, amekkorát harcos a csatatéren sohasem arathat.

TUDÓSOK:
A tudó tág kategória, amelybe beletartoznak a jedi történészek, könyvtárosok és levéltárosok is. A történészek letűnt korok tanulmányozására specializálódnak, míg a könyvtárosok a hozzánk látogató tudósokat fogadják, és gondoskodnak róla, hogy az Archívum gyűjteménye minden jedi számára hozzáférhető legyen. A levéltárosok a Templomba beérkező új szövegek fordításával, másolásával, s tárolásával foglalkoznak. A tudósok mindhárom csoportja a Könyvtárosok Gyülekezetéhez tartozik, ami a Rend adatgyűjtési felügyeleti szerve.
 

Jedi Őrszemek


A védelmezők és a konzuli szerep köz félúton tevékenykedő jedi őrszemek mindkét csoport tudásanyagából merítenek, de alaposan ismerik a civilek világát is. Mivel időnket elsősorban nem a fénykard-gyakorlatoknak és a meditációnak szenteljük, egy sor olyan készségre teszünk szert, amelyekhez nem kell érzékenynek kell érzékenynek lenni az Erőre - és képesek vagyunk ellátni olyan feladatokat is, amelyeket sem a védelmezők, sem a konzulok nem tudnának egyedül teljesíteni.

A jedikkel kapcsolatos kimondatlan igazságok egyike az, hogy elszigetelődünk a galaxis hétköznapjaitól. Véleményem szerint lehetséges túl sokat tudni a harcról vagy az Erőről - amennyiben az egyet jelenet azzal, hogy szinte semmit nem tudunk a hírszerzéséről, a komputerhekkelésről, a technikai eszközökkel folytatott megfigyelésről és a kémkedésről. Az őrszemek részletekbe menően tanulmányozzák ezeket a szakterületeket, félretéve azt a feltételezést, hogy az Erő minden választ felfed előttünk. Ha te is csatlakozol hozzánk, rájössz, hogy nagyon sokat tanulhatunk a galaxisban élő civilekről.

A problémás területek közt utazgató konzulokkal és védelmezőkkel ellentétben az őrszemek gyakran hónapokig, sőt évekig egyetlen szektorban vagy csillagrendszerben maradnak. A régebbi korokban ez gyakran ahhoz vezetett, hogy kinevezték őket jedi felügyelőkké, akik az űr egy meghatározott részének jólétéért feleltek.

Nohaa az őrszemeknek ritkán kell fegyvert ragadniuk, a többi jedihez hasonlóan mi is hordunk magunknál fénykardot. Ennek a pengéje általában sárga színű. Nem sokat láttál még belőle? Most már tudod, melyen kevesen vagyunk, és milyen jól el tudunk rejtőzni mindaddig, amíg akcióba nem kell lendülni.

Mivel mi fedjük le a védelmezők és a konzulok feladatkörei közti űrt olyan küldetések hárulnak ránk, amelyekre egyik csoport nincs kiképezve. Valójában azonban gyakran olyan munkákat kapunk, amiket egyik csoport sem akar. Az őrszem ismertetőjele, hogy mások szerint teljesíthetetlen megbízásokat vállal.

Sorainkban akadnak nyomozók, kémek, technikai specialisták, szabotőrök és más szakemberek is, akiknek a tudása nehezen fér össze a jedi-tradíciókkal. A magamfajta toborzók jellemzően nyomozóként kezdik pályafutásukat, mielőtt képességeiket annak szolgálatába állítanák, hogy felkutassák és felvegyék a Rendbe az Erőre érzékeny gyermekeket. Munkánk széleskörű ismereteket igényel, de minket csak a módszer hatékonysága érzékel, az eredete nem.

ADATKALÓZOK:
Az adatkalózok számítógép-szakértők, akik képesek nyom nélkül behatolni a komputerhálózatokba. Az őrszemek szakterületeinek többségéhez hasonlóan ez is azért figyelemre méltó, mert az Erő itt nem sokat segít. Az őrökön való átjutáshoz használhatsz elmetrükköt, de ha leülsz egy terminálhoz, már csak az számít, hogyan bánsz az adatokkal.  

NYOMOZÓK:
Mivel én is nyomozóként kezdtem jedi őrszemként a pályafutásomat így ezen szakterületről sokat tudnék mesélni, azonban csak dióhéjban összefoglalom mit kell tudni eme nemes tudományról. Nyomozóként a helyi  rendfenntartó szervnek felelsz, már nem hagyatkozhatsz a Jedi Tanács segítségére. Azon jedik csatlakozzanak erre a pályára ki éles látással rendelkeznek, valamit kitűnő érzékkel rakják össze elméjükben a történéseket, mintha egy puzzle darabkáit illesztenék össze. Az erejüket nem telekinézisre használják, hanem a helyszíneken való tisztánlátásra. Néha magas meditáció révén fejtünk meg egy bűntényt, azonban hagyatkozhatunk a modern tudományra is. Csakis olyanok vegyenek részt ezen munkába, kik nem restek alámerülni a bolygók bűnös világába. Gyakran a legjobb információk a legveszélyesebb helyeken gyűlnek össze, mint például: bárok, bűnbarlangok, illegális piacok. Jó ha van pár megbízható, embered kik elláthatnak hasznos információkkal. Gyakran más beszivárgott őrszemek is lehetnek informátoraid, ám ez elég ritka.

TECHNIKAI SZAKEMBEREK:
A legfrissebb technológiákat gyakran kerülő jedik közt a technikai szakemberek ismeretei különlegesnek számítanak. Szaktudásuk szélesebb körű az adatkalózokénál: bármit szétszerelnek, feltuningolnak és összeraknak a hiperhajtóművektőlaz elektronikus szabakkasztalokig. A karbantartó és javítódroidok elterjedtsége miatt e képességek ritkák a Rendben. Néhány technikai szakembernek különös tehetsége van a mechu-deru nevű Erő-alkalmazásához is, amellyel intuitív áramkörök felépítését.

BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐK:
A biztonsági szakértők a csapdák és riasztók hatástalanításában járatosak. Ezek a jedik felismerik az Erő korlátait az elektronikus védelmi eszközökkel kapcsolatban, és számos küldetést illetve életet mentenek meg azzal, hogy elkerülnek a kiiktatásukhoz szükséges ismeretekben. Könnyen lehet, hogy egy biztonsági szakértőn múlik, sikeres behatolás lesz-e az akció végkimenetele, vagy életfogytig tartó börtönbüntetés a Nall Hutta tüzes kazamatáiban.

JEDI ÁRNYAK (csak engedéllyel)
A jedi árnyak elitalakulata az őrszemek nagy tiszteletnek örvendő alegysége.  Feladatuk abban áll, hogy felkutatják és semlegesítik a sötét oldal legapróbb fenyegetését is, amihez egyszerre kell kémeknek és szabotőröknek lenniük. A jedi árnyak szemében a küldetés mindenek felett áll, s gyakran kénytelenek olyan morális kompromisszumokat kötni, amelyek a Rend más tagjainak kényelmetlenek volnának.
avatar
Mace Windu

Hozzászólások száma : 2
Join date : 2017. May. 16.

Karakterlap
Kaszt: Jedi
Cím: Jedi Mester
Tapasztalat:
4500/4500  (4500/4500)

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.