Clone Wars Hungary
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fénykard és a fénykardvívás

Go down

Fénykard és a fénykardvívás Empty Fénykard és a fénykardvívás

Témanyitás by Mace Windu Kedd Május 16, 2017 7:19 pm

Fénykard építés és -használata

Fénykard és a fénykardvívás Xrk6e3cnplp6e1v1qyd7

A padavant a fénykardépítés avatja mindörökre a Jedi Rend tagjává. Ugyanakkor ez az aktus több mint a hűség egyszerű kinyilvánítása a generációk ezrei óta fennálló testület felé: lehetőség is, hogy elkészítsük a saját kardunkat. A jedik viselkedésükben és öltözködésükben is egységességre törekednek, ezzel a mindennél személyesebb fegyverrel kapcsolatban azonban nem hoznak szabályokat.

Alkotóelemek: Mesteredről már biztosan tudod, milyen alkatrészeket kell összegyűjtened a fénykardhoz: ezek a markolat, az emittermátrix, a lencseszerkezet, az energiatelep és a fókuszkristály. Hagyd, hogy a választás során az Erő vezessen. Ha úgy érzed, hogy egy greelfábl faragott markolat vagy egy szokatlan színű lencse megszólított, halld meg a hangját.

Víziók nyomában: Hacsak nem szokatlanok a körülmények (vagy szorongatott a helyzeted), első fénykardodat az Ilum kristálybarlangjaiban készíted majd el. Ez a jedibolygó a lelőhelye a fényes zöld és ragyogó kék plazmapengéket kibocsájtó kristályoknak, melyek közül a meditáció segít kiválasztani a legmegfelelőbbet. Feltétlenül jegyezd meg az alábbi mantrát:

A kristály a penge szíve.
A szív a jedi kristálya.
A jedi az Erő kristálya.
Minden egybeforr: a kristály, a
penge a jedi.
Egyek vagyunk.

Eredményesség: Az utolsó lépés tökéletes koncentrációt igényel- ez az oka annak, hogy az Ilum magányában kell dolgoznod, ahol rákényszerülsz, hogy összpontosíts. A fénykard markolatának darabjait molekuláris szinten kell összeilleszteni, ez pedig az Erő precíz használatával valósítható meg. Ha nem megfelelően rendezed el őket, a fénykard akár fel is robbanhat, amikor aktiválod - és a kudarc mardosó érzése még a kezed elvesztésénél is fájdalmasabb lesz.


FÉNYKARD-VÁLTOZATOK
Ritkán fordul elő, hogy egy padavan szokatlan felépítésű fénykardot alkot, miközben látomások érik az Ilumon. A hagyományostól eltérő variánsok általában csak sokkal később születnek meg, amikor a jedi már éveket töltött el saját küzdőstílusa elemzésével, és az első próbálkozásból fakadó tökéletlenségek értékelésével.
- Talán az ívelt markolatú fénykard a legkevésbé radikális változat az enyhe, az általában harminc fok alatti szögben görbülő meghosszabbított nyelével. Ez a típus azok kötött terjed el, akik fénykard vívás második formáját gyakorolják, ők ugyanis előszeretettel alkalmazzák kard a kard elleni párbajokban egyenletes súlyelosztása és precíz kezelhetősége miatt.
- A shoto egy rövid kard, amelynek körülbelül fél méter hosszú a pengéje. A kisebb termetű kardforgatók kezében elsődleges fegyver. Ezt a típust sok jedi az üresen maradó kezében, második fegyverként forgatja. A védekező shotót a markolatra merőleges nyélnél fogva használják, így olyan suhintásokra is alkalmas, amelyekkel az ellenfél kibillenthető egyensúlyából, egyúttal azonban veszélybe is sodorja a tulajdonosát. Magam nem támogatom a védekező shoto alkalmazását.
- A fénybunkó egy hatalmas méretű fénykard robosztus markolattal és vastag pengével. Gyakran építik maguknak a houkok, valamint más szokatlanul nagy termetű lények.
- A kétfokozatú fénykard fókuszkapcsolója segítségével váltani tud a markolatába épített két kristály kötött, így a normál méret- penge hirtelen kétszeres hosszúságúra nyitható. Ez azonban csak meglepetésszerű támadásokra hasznos, kadenciák végrehajtásához tapasztalataim szerint egyáltalán nem praktikus.
- Az utolsó sith háborúból jól ismert két pengéjű fénykard sith fegyverként él a köztudatban, de ettől még semmi eredendően gonosz nincs benne. Használatát több évig kell tanulni, és - rajtam kívül mindössze néhány jeditől sajátíthatod el.  
- A fénylándzsával ugyanolyan stílusban kell vívni, min a két pengéjű fénykarddal. Mindkettő bot jellegű fegyver, de a lándzsa egyetlen rövidpengéből és egy hosszú nyélből áll, amelyet fénykarddal sem rongálható fémből készítenek.
- A fénykorbács a legegzotikusabb kristályenergia-technológiára épülő fegyver. Energianyúlványa a merev pengékkel ellentétben rugalmas, így a célpont köré fonható, de vágni is lehet vele. Hacsak nem vagy járatos a hagyományos korbácsok használatában, forgatását megpróbálni sem tanácsos.

Fénykard és a fénykardvívás 66kr54tsyntf45fweioe

FÉNYKARD KRISTÁLYOK:
- A kék kristály a Védelmezők jelképe.
- A zöld kristály a Konzulok jelképe.
- A sárga kristály az Őrszemek jelképe.
- A lila kristályt azon jedik használják kik már egyszer átcsábultak a sötétoldalra, de legyőzve azt visszatértek a fénybe.
- A vörös kristályt nem a bányákból szerzik be. A shitek régóta egy magasabb rendű megoldást alkalmaznak. A nyersanyagokat keltetőkemencében hevítve élénkvörösen ragyogó energiapengét generáló mesterséges kristályt hoznak létre. Mivel ezt a mesterséges kristályt a sötét oldal tradícióit követő meditációban készítjük, akaratunk esszenciáját is magában hordozza. A vöröspenge olyan erős, miként a kék, valamint zöld pengéket meg is törheti.


Fénykardvívás formáiA fénykardvívásnak hét formája ismeretes, melyek közül ifjonckorban az első állt kiképzésed középpontjában. A padavanoknak tovább kell fejleszteniük harci képességeiket, és el kell sajátítanunk egy vagy több formát az alábbiak közül.
A szabály szerint szinthez képest ennyi formát tanulhat meg a jedi:
- Jedi ifjonc: első forma
- Jedi padavan: első forma, +1 választható
- Jedi lovag: első forma, + 2 választható
- Jedi mester: első forma, + 4 választható (ezek közül a hírhedt hetedik forma is lehet, persze csak ha megkapja a játékos az engedélyt)


A fénykardvívás első formája: shii-cho:

Fénykard és a fénykardvívás 0g9yina31a3gzblp2eec

Az első forma más néven shii-cho a legrégebbi stílus, ez alakult ki elsőként kardforgatás ősi művészetéből. Az ,,elszánt stílus'' illetve ,,a sarlacc útja'' néven is ismert forma az alapvető támadásokat és hárításokat foglalja magában, és a humanoidok testének célterületeire összpontosít: a val és jobb oldalra, a fejre és a lábakra Nem számít, miként tested gömbölyded, szelvényes vagy kígyószerű - ha tudod használni a fénykardot, tökéletesen elsajátíthatod az első formát. Az első forma az alap, erre épül az összes többi stílus. Nem ez a legmegfelelőbb a sugárnyalábok kivédésére, sem a fénykardpárbajokhoz, de ez a legmagasabb mind közül, mert bármikor visszatérhetsz hozzá a csata hevében.

Az első forma alkalmazójának a párbajt hamar győzelemmel lehet zárni egy lefegyverző csapással, avagy shimmel. Ennek a lényege az hogy olyan felületeti sebet ejtesz ellenfeleden, amelynek hatására elejti a fegyverét, vagy valamely végtagját levágod.

A Star Wars világában ismert híres shii-cho használók:  Kit Fisto, Grievous Tábornok, Luke SkywalkerA fénykardvívás második formája: makashi

Fénykard és a fénykardvívás 6c6o1e0eav0gvw3pu0mf

A klasszikus fénykardvívás második formája a makashi, amely ,,harcos forma'', valamint a Belső Peremvidék egyik különös lénye után ,,az ysalamiri útja'' néven is ismert. Amikor a fénykard csap össze fénykarddal, ez a legkedveltebb stílus, egyben pedig a legelegánsabb is a hat klasszikus forma közül. A makashi a precíz csapásokat és a tökéletesen kiegyensúlyozott lábmunkát helyezi előtérbe. A második forma gyakorlói lábaikat egymás előtt, egy vonalban vetik meg, és ezen vonalon támadnak illetve hátrálnak, kerülve a negyedik forma ugrásait és akrobatikus elemeit. Egykezes stílus lévén hívei egyenletes súlyelosztású fénykardokat - köztük az ívelt markolatú modelleket szeretik használni.

A második forma sikeres alkalmazása esetén a párbaj gyorsan éget ér az ellenfél védelmének áttörésével, és a végső csapás bevitlével. A képzett bajvívók két befejezési módban különösen járatosak. A sun djemhez folyamodva gyors körmozdulatokkal vagy az ujjaira mért egyetlen, égési sérüléseket okozó csapással rövid idők alatt kiiktathatják a másik fél fénykardját. A shiak egyenes szúrások és döfések sorozata, ami logikusan következik a stílus által megkívánt alapállásból.

A Star Wars világában ismert híres makashi használók: Dooku Gróf, GrievousTábornok, Asajj Ventress, Darth VaderA fénykardvívás harmadik formája: soresu

Fénykard és a fénykardvívás Ya994w3hcyu8r5o4ds04

A ,,rugalmas forma'' és ,,a mynock útja''néven is ismert harmadik forma, soresu a tökélyre fejlesztett önvédelem megtestesülése- mestereiről pedig úgy tartják, hogy semmiféle támadás nem fog rajtuk. A harmadik formát választó padavanoknak azt tanácsoljuk, hogy gyakorolják a meditációt, ugyanis a hét stílus közül a soresu követeli meg leginkább, hogy befelé koncentráljunk. Miközben körülöttünk dühöngenek az ellenfelek, mi a vihar szemévé válunk. A harmadik forma a legideálisabb a sugárvetővel leadott lövések hárítására, és igen elterjedt a Peremvidéken szolgálók között. Egy magányos jedi akár egy húszfős, sugárfegyverekkel felszerelt martalóccsapattal is képes dacolni, ha mozgó meditációba merül, ugyanis a megvilágosodott állapotot kihasználva nemcsak az ellenfelek pozícióját érzékeli hanem azt is, hogy milyen mozdulatok szükségesek az összes sugárnyaláb eltérítésére. A sugárnyalábokat vissza is lehet fordítani, azonban ez nagyobb precizitást igényel, amely inkább az ötödik formára jellemző.

Ha kardforgató ellenféllel szemben alkalmazzuk a harmadik formát, szorítkozzunk szűk mozdulatokra, a széles suhintásokkal és kitörésekkel pedig spóroljunk.  Így erős védőburkot alakítunk ki magunk körül, amely megnehezíti a másik fél számára, miként lecsúszó találatoknál többet érjen el. Ezzel természetesen az is együtt jár, hogy a harmadik forma mestere nem tud ellentámadást indítani - a minimalista védekezéssel azonban tartalékolja energiáit, miközben ellenfelét kifárasztja, így az kimerültségében végül hibát követ el, lehetőséget adva a győzelemre.

A Star Wars világában ismert híres soresu használók: Obi-Wan Kenobi, Luminara Unduli, Barriss Offee, Coleman TreborA fénykardvívás negyedik formája: ataru

Fénykard és a fénykardvívás W2hqt41muvmwhdn2qvmj

Az ataru a negyedik a Templomban tanított formák közül. Ismert ,,agresszív forma'' illetve ,,a sólyomdenevér útja'' néven is, és a hozzá tartozó energikus mozdulatok valóban azt követelik alkalmazójától, hogy folyamatosan támadjon. Magam helytelenítem, hogy padavanok is tanulják, ők ugyanis fiatalos energiájuktól fűtve gyakran hanyagul hajtják végre a szükséges kadenciákat. A kívülállónak a negyedik forma kitörések és ugrások összemosódó sorának tűnik. Ezt az akrobatikus stílust az alkalmazza a legjobban, aki hatékonyan növeli sebességét és állóképességét az Erő segítségével, de még így is kimerítő, ezért célszerű gyors, megsemmisítő támadásokra használni. Ha több próbálkozás után sem jutsz át ellenfeled védelmén, tanácsos visszavonulni, mert nem valószínű hogy győzhetsz. Az ataru leginkább egy ellenfél ellen hasznos forma.

Az ataru számos csapást foglal magában, és fegyelmezettebb stílus, mint amilyennek vad tempója mutatja. Sok mozdulata a legutóbbi sith háborúban kedvelté vált hulló levél technikával rokonítható. Ilyen a sólyomdenevér  támadás - egy meglepetésszerű kitörés, amit gyors visszavonulás követ - és a pengevihar, ami rövid szúrásokkal kényszeríti védekezésre az ellenfelet. E mozdulatsorhoz tökéletesen el kell sajátítani a su ma lábmunkát. A többi stílus sokkal talajközpontúbb, azonban az ataru megköveteli, hogy a háromdimenziós tér összes tengelye mentén mozogj - így jön létre a jung su ma nevű gyors pördülés, a ton su ma nevű bukfenc és az en su ma nevű cigánykerék. Képzett jedi az Erővel összhangban cselekedve mindhármat használja, hogy magasabbra ugorjon és gyorsabban szúrjon, mint amire az ellenfél reagálni tud, és hogy a csata végéig stimulálja fáradt izmait.

A Star Wars világában ismert híres ataru használók: Yoda, Quinlan Voss, Qui-Gon Jin, Aayla SecuraA fénykardvívás ötödik formája: shien/djem so

Fénykard és a fénykardvívás Vzdwigkha5phxe2j3l1i

Az ötödik tradicionális stílus ,,kitartó forma'' és ,,a krayt sárkány útja'' néven ismert. Gyakorlói mindkét aspektusát, a shient és djem so is tökélyre fejlesztik, de a jedil többsége valamelyiket ugyanúgy előnyben részesíti, ahogy a legtöbbünk azt is meg tudja mondani, melyik a domináns keze, amellyel szívesebben forgatja a fénykardját. Fizikai igénybevétel szempontjából az ötödik forma a legmegterhelőbb. Míg a negyedikhez gyorsnak és mozgékonynak, ehhez erősnek kell lenni. Ha valakinek nincsenek meg a testi adottságai ahhoz, hogy ellenfele fölé kerekedjen, nem érdemes ezt a stílust tanulnia. A nagy termetű és impozáns izomzattal rendelkező jediknek ellenben kifejezetten javasolt az ötödik formára koncentrálni, főként azért, mert nem kell annyira fürgének lenni hozzá, mint a többihez. Ezt a stílust olyan jedi mesterek hívták életre, akik úgy vélték, hogy a harmadik forma nem kíván elég lehetőséget az ellentámadásra.  Ebből az elgondolásból kiindulva alkották meg a shient, amellyel nemcsak háríthatjuk a sugárnyalábot, hanem vissza is fordíthatjuk őket tetszőleges irányba, hogy semlegesítsük a támadókat vagy más célpontokat. A pengebarikád nevű shien technika a fénykard energiáját használva körkörös falat formál, amely az okozott kart maximalizálandó a lehető legtöbb irányba veri vissza az ellenséges tüzet.  

A djem so alapelve is az ellenfél támadásának önmaga ellen fordítása, de a technikát fénykard ellni párbajokra optimalizálták. Jellegzetes mozdulata a rugalmas riposzt, amely az erőteljes roham hárítása után azonnal ellentámadásba megy át. A djem so is az erőre helyezi a hangsúlyt, s brutális csapásokkal dolgozik, amelyek bármilyen védelmet áttörnek - ilyen például a páncélok összezúzására használt lezúduló lavina, avagy magasról indított lesújtás. Mivel az ellenféllel szemben erőfölényre épít, az ötödik formát a jedik egyes korszakokban elfogadhatatlannak tartották. Akik azonban képesek egyensúlyt teremteni a stílus megfélemlítő elemei és az Erő könyörületes használata között, azok akár saját kardmestereiken is felülkerekedhetnek vele.

A Star Wars világában ismert híres shien/djem so használók: Anakin Skywalker, Saesee Tiin, Adi Gallia, Ahsoka TanoA fénykardvívás hatodik formája:niman

Fénykard és a fénykardvívás Q7k54knqgf0bzwfyumn1

A ,,mértékletes forma'' illetve ,,a rancor útja'' néven is ismert niman a hatodik tradicionális fénykardvívási stílus. A mindennapokban ,,diplomataformaként'' emlegetik, ugyanis ez a legkedveltebb a jedi konzulok körében, akik nem a harcra építik karrierjüket. A hatodik forma a legkiegyensúlyozottabb stílus. Nem annyira precíz, mint a második, nem annyira defenzív, mint a harmadik, nem annyira energikus, mint a negyedik, nem annyira letaglózó, mint az ötödik, de mindegyikből merít, így pedig egy olyan hibrid forma jön létre, amelynek legtöbb jellemzője az, hogy praktikus. Sok kardmester vélekedik úgy, hogy a niman nem követel eleget alkalmazóitól, és egy gyakorlott makashi-használó legyőzése csaknem lehetetlen feladat a hatodik forma híveinek. Ettől még azonban a stílus hasznos, ha például bűnözőkön, vagy gengsztereken kell felülkerekedni, így az idejük jelentős részét a tanulásnak és a békefenntartásnak szentelő jedi konzulok számára ideális, hiszen könnyen elsajátítható.  

A pengehasználatra fordított mérsékelt figyelmet kompenzálandó a hatodik formában javasolt beépíteni a küzdelembe az Erő-képességeket is. Az említésre méltó technikák közé tartozik a húzás, amellyel a jedi telekinetikus úton berántja ellenfelét a fénykardja hatósugarába, miközben suhint a fegyverrel, illetve a lökéssel kombinált vágás, amellyel eltaszítja magától, miután sebet ejtett rajta. Amennyiben ezeket a módszereket megfelelően használja a hatodik forma mestere képes lehet arra is, hogy egy egész csapatnyi ellenfelet az irányítása alá vonjon, és egyenként bánjon el velük.

A két pengével küzdők is a niman művelői, ugyanis a yovshin kardforgatók nyomán jar'kai néven ismert kombinált technika alapja is ez a forma. Ha bevetsz egy második kardot, választhatod a rövid pengével nagyobb mozgásteret engedő shotot is. Érdemes utánanézni a holokronokban, mire képesek e téren a négynél több végtaggal rendelkező jedik, például a hat kardot forgató priapulin.

A Star Wars világában ismert híres niman használók: Grievous Tábornok, Sarrissa Jeng, Sar Labooda, Joclad DanvaA fénykardvívás hetedik formája: juyo

Fénykard és a fénykardvívás 2g4myksegijiz7ft9i81

A juyo évezredek óta létezik, mégis a legellentmondásosabb az összes forma közül, és a jedik többégének nincs is szüksége rá, hogy elsajátítsa. A juyo beceneve ,,a vornskr útja'', de véleményem szerint igazán jól másik neve, a ,,kegyetlen forma'' jellemzi. A kíméletlen és kiszámíthatatlan hetedik formát használó jedit kordában tartott szenvedélyei irányítják, amikor támad. A Rend berkeiben ez az aspektus okozza a legnagyobb döbbenetet, hiszen a juyo szakszerű alkalmazásával látszólag megsértjük a Kódex egyik alapelvét: Nincsenek érzelmek béke van. A hetedik forma értői azonban nem vakon adják át magukat az érzelmeiknek, hanem belső vívódásaikat egyfajta mentális kohóba csatornázva hozzák létre a nyers és dühödt csapásaik erejét adó szenvedélyt. Az igazi mester érzéseit ebbe a kohóba zára őrzi - a forma kevésbé tapasztalt gyakorlóival viszont valóban megeshet, hogy szabadon engedik őket a csata közben, ami megmérgezi a szándékaikat, s a sötét oldalra vezető dühöt ébreszti bennük. Éppen ezért a Tanács a joyo elsajátítását csak korlátozottan engedélyezi. Mindössze néhány tanítványt fogadok évente, akiket a személyes mércém szerint, saját kezűleg válogatok ki. Az utolsó háború után sose hagynám jóvá a forma széleskörű használatát, ugyanis a juyo volt az oka, hogy egyes jedik mészárlásba kezdtek, és átálltak a sithek oldalára.

A hetedik formát nehéz megtanulni. Mozdulatai élesek, kaotikusak, illetve gyors kitörésekben kell végrehajtani őket. Ettől függetlenül a szekvenciák elsajátíthatók a hagyományos módon, egyszerű gyakorlással, de amíg nem hagyod, hogy az izgatottság, a szenvedély és a düh is átjárja a tetteidet, valójában nem a juyot alkalmazod. Noha a stílus tárházába tartozó támadások porrá zúzhatják az ellenfél védelmét - akár még a harmadik forma mestereinek hárításait is -, a juyo gyakorlója kiszolgáltatott a riposztokkal szemben. Több ellenfél könnyen felülkerekedhet rajta, ha kihasználják pillanatnyi gyengeségeit, és az Erő-lökések és - húzások is hatékonyan alkalmazhatók a hetedik forma védelmének feltörésére.

A Star Wars világában ismert híres juyo használók: Mace Windu, Darth Maul, Depa BillabaLefegyverző, csonkító, vagy halálos fénykard általi végső csapások

A fénykardpárbaj akkor ér véget, ha az ellenfél harcképtelenné vált, halott, vagy megadásra kényszerült. Ahhoz, hogy ezt elérjük, végső csapást kell bevinnünk. A végső csapásokat szánt szándékkal és az áldozat életének megkímélésére törekedve kell végrehajtani, hacsak a körülmények nem kényszerítenek arra, hogy halálra sújtsuk támadónkat.

Fénykard és a fénykardvívás Ziffjhbupz7dcwslmfwe
Mace Windu
Mace Windu

Hozzászólások száma : 2
Join date : 2017. May. 16.

Karakterlap
Kaszt: Jedi
Cím: Jedi Mester
Tapasztalat:
Fénykard és a fénykardvívás Left_bar_bleue4500/4500Fénykard és a fénykardvívás Empty_bar_bleue  (4500/4500)

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.